Chiel Boonstra

Chiel Boonstra is opgeleid als architect aan de TU Delft, en heeft zijn carriere gefocused door te werken als energie-adviseur. Zijn werkervaring is meer dan 25 jaar. Hij heeft gewerkt in nationale en internationale implementatie en demonstratieprojecten. Hij is betrokken geweest bij vele Europese projecten en bij projecten van het International Energy Agency, zoals Solar Energy in Building Renovation, en milieu-beoordelingsmethoden. Hij heeft twee boeken gepubliceerd bij Earthscan: Handbook of Sustainable Building (1996) and Solar Energy in Building Renovation (1999), en is eerste auteur van het boek Passiefhuizen in Nederland (2006).

Sinds 2007 onderneemt Chiel Boonstra in zijn bureau Trecodome als adviseur op het gebied van duurzaam bouwen en duurzame energie in de gebouwde omgeving. Trecodome is opgericht vanuit zijn rol als technisch coordinator van de Treco groep van Europese sociale woningcorporaties. Chiel Boonstra is energie-adviseur voor passief bouwen projecten in Nederland en Engeland. De diensten omvatten tevens energiezuinige en gezonde schoolgebouwen. Chiel Boonstra combineert geavanceerde kennis van energiezuinig ontwerp en renovatie met praktische toepassing in een serie van succesvolle demonstratieprojecten.

In Nederland is Chiel Boonstra een van de initiatiefnemers van de Stichting Passiefbouwen.nl, waarvoor hij optreedt als lid van de Adviesraad. Hij is mede-initiator van het regionale initiatief DoeDuurzaam in West-Brabant. Daarnaast heeft Chiel Boonstra de rol van Secretaris-Generaal van het International Solar Cities Initiative (ISCI), dat een platform biedt voor uitwisseling tussen steden, die lage CO2 emissies nastreven. ISCI heeft vier wereldcongressen georganiseerd in Daegu, Korea (2004), Oxford, UK (2006), Adelaide, Australia (2008) en Dezhou, China (2010).